Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Alles wat u moet weten over BTW en Zilver Kopen (2024)

Alles wat u moet weten over BTW en Zilver Kopen (2024)
16 oktober 2024

Alles wat u moet weten over BTW en Zilver Kopen (2024)

Wanneer u overweegt zilver te kopen in Nederland, of het nu gaat om zilverbaren of munten, is het cruciaal om te weten hoe de BTW-regels uw aankoop beïnvloeden. In tegenstelling tot goud wordt er op zilver standaard 21% BTW geheven, wat een aanzienlijk verschil maakt in de uiteindelijke prijs die u betaalt.

Waarom geldt deze belasting voor zilver kopen, en hoe kunt u in sommige gevallen profiteren van de margeregeling om de belastingdruk te verlagen? In dit artikel ontdekt u de belangrijkste aspecten van de BTW-regels voor zilver anno 2024, en waar u op moet letten in een veranderend fiscaal landschap.


Waarom wordt er 21% BTW geheven op zilver?

In tegenstelling tot beleggingsgoud, dat in de hele Europese Unie vrijgesteld is van BTW, wordt zilver belast met 21% BTW. Dit komt doordat zilver niet onder de vrijstelling voor beleggingsmetalen valt zoals goud dat doet. Zilver wordt vaak gebruikt in industriële toepassingen, zoals in elektronica en zonnepanelen, en wordt daardoor niet uitsluitend gezien als een beleggingsproduct. Dit draagt bij aan het feit dat zilver wordt belast met het standaard BTW-tarief.

Voorbeeld: Als u een zilverbaar van 1 kilogram koopt met een waarde van €1.000, betaalt u daarnaast 21% BTW, wat neerkomt op €210 extra. De totale prijs die u betaalt voor de zilverbaar is dan €1.210.


Wanneer is de margeregeling op zilver van toepassing?

In bepaalde gevallen beschouwt de Belastingdienst zilveren munten als verzamelobjecten en valt de aankoop ervan onder de margeregeling. In plaats van de volledige verkoopprijs te belasten met 21% BTW, wordt bij deze munten alleen BTW geheven over de winstmarge, oftewel het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Hierdoor betaalt u in feite minder belasting dan bij zilverbaren kopen, waarop de volledige 21% BTW van toepassing is. Dit maakt zilveren munten een aantrekkelijk alternatief voor beleggers.

In onze webwinkel wordt op de productpagina's aangegeven of een munt onder de margeregeling valt of met het BTW-tarief wordt verkocht. De verkoopprijs is altijd inclusief BTW wanneer deze van toepassing is, zodat u precies weet waar u aan toe bent bij uw aankoop.

 

Zilveren munten of baarzilver kopen?

Wanneer u overweegt te investeren in zilver, staat u vaak voor de keuze tussen zilveren munten en zilverbaren kopen. Zilveren munten, zoals de Oostenrijkse Philharmoniker of de Amerikaanse Silver Eagle kopen, kunnen in bepaalde gevallen onder de margeregeling vallen, waardoor u minder BTW betaalt. Baarzilver daarentegen wordt altijd belast met 21% BTW over de volledige verkoopprijs. Voor zakelijke aankopen kan deze BTW echter mogelijk aftrekbaar zijn, afhankelijk van uw situatie. Naast de fiscale voordelen is de keuze tussen munten en baren ook vaak een persoonlijke voorkeur, bijvoorbeeld op basis van opslaggemak of liquiditeit. Het is daarom belangrijk om zowel de belastingvoordelen als uw praktische voorkeuren mee te wegen in uw beslissing.

 

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor actualiteiten, wet- en regelgeving.