Coronacrisis doet fysiek goud flink stijgen
Niet geheel onverwachts zagen goudbeleggers de afgelopen weken hun investering in waarde toenemen. Een overvloed aan sombere nieuwsberichten, de economische data over een onvermijdelijke recessie en angst voor een tweede besmettingsgolf hebben de goudprijs flink doen stijgen – naar het hoogste niveau sinds 2012.
1600 euro per troy ounce
Eind mei 2020 ligt de goudprijs tegen de 1550 euro per troy ounce. Eerder deze maand was dat zelfs net boven de 1600 euro. Een duidelijk teken dat het edelmetaal in fysieke vorm nog steeds als veilige vluchthaven wordt beschouwd in tijden van crisis. Nu is dit geen nieuw fenomeen, maar één ding is nu al ongekend: de coronacrisis is van een schaal die we nog nooit in ons leven hebben meegemaakt. In een recent krantartikel waarschuwde Michiel Steeman, lector supply chain finance aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, dat wij zelfs richting ‘de grootste economische dip sinds de grote depressie van de jaren 30’ koersen.
Vraag naar fysiek goud neemt toe
Terug in het hier en nu is de vraag naar fysiek goud toegenomen. In de eerste weken van de crisis was het extreem druk op de goudmarkt; de vraag naar goud in de vorm van munten en baren was groot terwijl er nauwelijks goud verkocht werd. Daarnaast hebben veel smelters hun deuren tijdelijk gesloten gehouden voor het aannemen van bestellingen. Het begint langzaam weer op gang te komen, toch zijn er veel producten waar zowel de levertijden als de premies hoog zijn opgelopen.
Hoe lang nog?
Hoe lang blijft de goudprijs op deze hoogte? Hoe lang duurt de run op fysiek goud? Of hoe lang totdat de coronacrisis voorbij is? Tja, op alle drie deze vragen is er geen antwoord te geven. Wat het goud betreft kunnen we slechts naar gedrag uit het verleden kijken, maar ook dat blijft koffiedikkijken. Bovendien is corona niet uitsluitend een economische crisis, maar heeft het grote gevolgen voor alle facetten van ons dagelijks leven. En voor diegenen die zich afvragen wanneer deze crisis overgaat: de algemene consensus is dat we pas ‘terug naar normaal’ kunnen op het moment dat een vaccin tegen het virus beschikbaar is.
Bronnen: Business Insider; De Gelderlander; Kitco