Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

De rol van de yen carry-trade in de onrust op de beurzen

De rol van de yen carry-trade in de onrust op de beurzen
6 augustus 2024

De rol van de yen carry-trade in de onrust op de beurzen

De yen carry-trade is een beleggingsstrategie waarbij beleggers profiteren van de lage rentetarieven in Japan door geld te lenen in yen en te investeren in activa met hogere rendementen. Hoewel deze strategie jarenlang winstgevend was, hebben recente monetaire veranderingen de aantrekkelijkheid ervan verminderd, wat heeft geleid tot volatiliteit op de wereldwijde markten. Afgelopen maandag zag de Japanse aandelenmarkt een ongekende daling van meer dan 12% in de Nikkei-index, een daling die sinds de "Black Monday" crash van 1987 niet meer was gezien.


Wat er maandag gebeurde

Op maandag 5 augustus 2024 onderging de Japanse aandelenmarkt een ongekende daling. De Nikkei-index zakte met meer dan 12%, wat de grootste daling sinds de crash van 1987 markeert. Deze scherpe daling was het gevolg van verschillende factoren, waaronder de recente renteverhoging door de Bank of Japan, wat leidde tot een versterking van de yen. Dit maakte leningen in yen duurder, waardoor beleggers hun posities moesten verkopen. Tegelijkertijd zorgden zwakke economische cijfers uit de Verenigde Staten voor verhoogde recessieangst en een wereldwijde verkoopgolf op de markten. Deze samenloop van omstandigheden veroorzaakte een "perfecte storm" die beleggers wereldwijd verraste.

De rol van de Bank van Japan

Recent heeft de Bank van Japan een belangrijke rol gespeeld in het beïnvloeden van de yen carry-trade. Traditioneel heeft Japan een zeer laag rentetarief om economische groei te stimuleren. Dit heeft geleid tot een zwakke yen, wat de carry-trade aantrekkelijk maakt voor investeerders. Echter, met de recente verhogingen van de rentetarieven door de Bank van Japan om inflatie onder controle te houden, is de situatie veranderd. Een sterkere yen betekent dat het duurder wordt om leningen in yen terug te betalen, wat leidt tot het zogenaamde "unwinding" of afwikkeling van deze carry-trades.

Invloed op de edelmetalenmarkt

De afwikkeling van de yen carry-trade heeft ook invloed gehad op de markt voor edelmetalen zoals goud en zilver. Deze markten zijn aantrekkelijk voor carry-traders omdat ze vaak worden gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Maar nu investeerders hun posities in yen-financierde beleggingen verkleinen, daalt de prijs van goud en de zilverprijs. Dit is deels omdat investeerders hun winsten uit deze activa moeten verzilveren om hun leningen terug te betalen nu de yen sterker wordt.

Effecten op de aandelenmarkten

De aandelenmarkten, met name in de Verenigde Staten, ondervinden ook de gevolgen van het afwikkelen van de yen carry-trade. Veel van de geleende yen werden geïnvesteerd in Amerikaanse aandelen, vooral in technologiebedrijven, die bekend staan om hun hoge rendementen. Wanneer de yen sterker wordt, worden investeerders gedwongen om hun posities in deze aandelen te verkopen, wat leidt tot dalende aandelenkoersen en verhoogde volatiliteit. Bovendien heeft de verwachting dat de Federal Reserve in de nabije toekomst de rentetarieven zou kunnen verlagen, bijgedragen aan onzekerheid op de markten.

De grotere economische context

De recente veranderingen in de yen wisselkoers hebben ook een bredere impact gehad op wereldwijde financiële markten. De wisselkoersfluctuaties hebben niet alleen invloed op individuele beleggers, maar ook op multinationale ondernemingen en nationale economieën. De versterkte yen maakt Japanse exportproducten duurder, wat gevolgen kan hebben voor de handelsbalans en economische groei in Japan. Tegelijkertijd worden investeerders wereldwijd geconfronteerd met verhoogde risico's en onzekerheden als gevolg van deze wisselkoersbewegingen.

Belang van aanpassingsvermogen op de financiële markten

De afwikkeling van de yen carry-trade laat zien hoe snel de dynamiek op financiële markten kan veranderen. Beleggers moeten waakzaam zijn voor veranderingen in het monetaire beleid en hun strategieën afstemmen op de nieuwe economische realiteit. Hoewel de yen carry-trade lange tijd winstgevend was, onderstreept de huidige situatie het belang van flexibiliteit en risicobeheer in een voortdurend veranderend financieel landschap.

 

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor actualiteiten, wet- en regelgeving.