Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Echt of vals goud? Zo herkent u het

Echt of vals goud? Zo herkent u het
20 augustus 2024

Echt of vals goud? Zo herkent u het

Wanneer u besluit om te investeren in goud of zilver, wilt u er zeker van zijn dat de goudbaren of gouden munten die u koopt, echt zijn. Met de opkomst van vervalsingen in de edelmetaalmarkt is dit een terechte zorg. In dit artikel bespreken we verschillende methoden om de echtheid van uw goud en zilver te controleren, en we leggen uit waarom u met vertrouwen kunt kopen bij Goudpensioen.


Waarom zich zorgen maken over de echtheid van goud?

Goud heeft door de eeuwen heen zijn waarde behouden, wat het een aantrekkelijke investering maakt. Echter, deze waarde maakt het ook een doelwit voor vervalsers. Valse goudbaren en -munten kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van echte, vooral voor iemand zonder ervaring. Dit kan leiden tot onzekerheid en zorgen bij investeerders, vooral als ze online kopen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende zorgen:

Vervalsingen

Door de hoge waarde van goud en zilver worden er steeds slimmere technieken ontwikkeld om deze metalen te vervalsen, zoals het gebruiken van goedkopere metalen met vergelijkbare eigenschappen.


Gewicht en zuiverheid

Vervalsingen vallen vaak door de mand door hun afwijkende gewicht of afmetingen. Omdat goud en zilver zeer hoge dichtheden hebben, kunnen vervalste producten een te laag gewicht of te grote afmetingen hebben.


Certificaten en keurmerken

Niet alle certificaten en keurmerken zijn gelijkwaardig. Vervalsers kunnen zelfs documentatie namaken om hun producten authentieker te laten lijken.


Hoe controleert u of goud of zilver echt is?

Het is een belangrijke vaardigheid om te weten hoe u de echtheid van uw goud en zilver kunt verifiëren. Hier zijn enkele van de meest effectieve methoden:

Visuele inspectie

Begin met een grondige visuele inspectie. Controleer de stempels, inscripties, en eventuele logo's op de munt of goudbaar. Gerenommeerde producenten zoals PAMP, The Perth Mint en bij Umicore goudbaren kopen hebben herkenbare logo's en serienummers die vaak moeilijk te vervalsen zijn.


Gewichts- en afmetingencontrole

Gebruik een precisieweegschaal om het exacte gewicht van uw goudbaar of munt te meten en vergelijk dit met de officiële specificaties. Voor gangbare munten kunt u ook de afmetingen controleren met de officiële specificaties. Afwijkingen in gewicht of afmetingen kunnen een signaal zijn dat het om een vervalsing gaat.


Klanktest

Een simpele, maar effectieve test is de klanktest. Laat de munt op een harde ondergrond vallen of tik er met een ander hard voorwerp tegenaan. Echte gouden en zilveren munten produceren een heldere, hoge klank. Vervalsingen, vooral als ze gemaakt zijn van goedkopere metalen, klinken vaak doffer.


Magnetische test

Goud en zilver zijn niet magnetisch. Met een sterke magneet kunt u eenvoudig controleren of het object aangetrokken wordt. Als dat wel het geval is, heeft u mogelijk te maken met een vervalsing. Deze test is vooral nuttig bij zilveren munten, omdat zilveren munten van puur zilver niet door een magneet worden opgepakt, terwijl munten van nikkel dat wel doen.


Wolfraam als vervalser van goud: wat u moet weten

Een van de grootste zorgen bij de aankoop van goud is het risico op vervalsingen waarbij wolfraam wordt gebruikt. Wolfraam is een metaal dat bijna dezelfde dichtheid heeft als goud, wat het ideaal maakt voor vervalsers om goudbaren te imiteren. Hoewel het smeltpunt, de kleur en de hardheid van wolfraam aanzienlijk verschillen van die van goud, is het voor onervaren kopers lastig om deze verschillen op te merken zonder de juiste testmethoden.

Vervalsers kunnen wolfraam staven met een dun laagje goud bedekken, waardoor de buitenkant authentiek lijkt, maar de binnenkant uit wolfraam bestaat. Dit soort vervalsingen kan visueel en op gewicht moeilijk te onderscheiden zijn van echt goud, vooral als de oppervlaktetest niet voldoende diepgaand is.

De hardheid van wolfraam maakt het ook lastig om door te dringen bij een oppervlakkige test, zoals een spijkertest. Om deze reden is het essentieel om geavanceerde testen uit te voeren, zoals een proefboring of radiologische inspectie, om de volledige samenstelling van de goudbaar te verifiëren.

Bij Goudpensioen nemen we deze zorgen zeer serieus. Wij kopen onze goudbaren alleen in bij erkende producenten en garanderen de echtheid van al onze producten zodat u gerust kunt investeren in goud, zonder risico op wolfraamvervalsingen.


Echtheid is gegarandeerd bij Goudpensioen

De echtheid van uw goud en zilver is van het grootste belang, vooral gezien de waarde van deze investeringen. Door te weten welke tests u kunt uitvoeren bij twijfel en door uw edelmetalen aan te schaffen bij een erkende handelaar zoals Goudpensioen, kunt u vertrouwd goud en zilver kopen. Hier zijn de voornaamste redenen waarom u gerust bij ons in edelmetaal kunt investeren:


Rechtstreeks van de producent
 

Wij kopen onze producten rechtstreeks in bij gerenommeerde producenten zoals om de echtheid van elk product te garanderen.


Veilig ophalen en verzekerde verzendopties

Bezoek onze winkel om in beveiligde omgeving edelmetaal te kopen of uw bestelling op te halen. Daarnaast bieden wij u verzekerd verzenden van uw aankopen.


100% terugkoopgarantie

U kunt goud en zilver die u bij ons aankoopt altijd eenvoudig aan ons terugverkopen tegen transparante inkoopprijzen. Met deze garantie waarborgen we niet alleen de authenticiteit van onze edelmetalen, maar ook uw gemoedsrust als koper.

 

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor actualiteiten, wet- en regelgeving.