Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Negatieve spaarrente in een nieuw economisch tijdperk

Negatieve spaarrente in een nieuw economisch tijdperk
7 oktober 2020

Negatieve spaarrente in een nieuw economisch tijdperk

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat we momenteel in een dynamisch economisch tijdperk leven. Dit heeft mede te maken met de economische crisis in 2008 en natuurlijk nog vele andere factoren die niet altijd even gemakkelijk te traceren zijn, aangezien de economie zeer complex is. Een belangrijke verandering is die van de spaarrente. Kunt u de vroegere goede oude tijden nog herinneren? U zette geld op de bank en was ervan verzekerd dat daar een goede rente tegenover stond. Dit zorgde ervoor dat veel minder mensen noodzaak voelden om risico's met het geld te nemen, aangezien ze toch een goed rendement op het vermogen konden krijgen.

Helaas zijn die tijden voorbij. Bij de meeste banken kunt u helaas niet meer genieten van een goede rente en moet u het doen met een procent op jaarbasis en in veel gevallen zelfs nog minder. Nu is recent echter naar voren gekomen dat de negatieve spaarrente ook een feit wordt bij veel banken. Maar wat is negatieve spaarrente precies en wie krijgen daar allemaal mee te maken?

Wat is negatieve spaarrente?
Zoals de naam al doet vermoeden: met negatieve spaarrente moet u geld betalen om het geld op uw bank te laten staan. Dit klinkt misschien absurd, want het is de wereld op zijn kop als u het vergelijkt met nog niet zo lang geleden. De tijd waarin banken aasden op uw geld en daar dolgelukkig van werden en u daar hoge rentes op gaven. Maar waarom zou een bank dit doen, vraagt u zich terecht af. Dit is in principe best simpel uit te leggen. Tegenwoordig kost het een bank namelijk geld wanneer u een groot vermogen op uw bank heeft staan. Het principe is namelijk tamelijk simpel uit te leggen. Al het spaargeld dat banken hebben, wordt op de rekening gezet van de Europese Centrale Bank. En deze hanteert momenteel negatieve rente, dus hoe meer geld een bank op de spaarrekening heeft staan, hoe meer dit de bank kost. Om deze kosten te compenseren wil een bank dus negatieve spaarrente toepassen bij mensen met een groot financieel vermogen.

Eerst voor grote spaarders
Moet u nu gelijk panikeren en al uw geld van de rekening halen? Dat is zeker niet het geval! Het plan van de bekende banken is namelijk om dit vooral bij zeer grote spaarders toe te passen. Misschien wist u het nog niet, maar dat werd door de grote banken als ABN Amro en Rabobank momenteel ook al gedaan. Dan spreken we over vermogens boven de één miljoen euro. Dat heeft uiteraard niet elke Nederlander op zijn bankrekening staan, dus u kunt ongetwijfeld begrijpen dat u daar in het nieuws niet veel van heeft gehoord.

Ook voor kleinere spaarders
Maar het punt is dat banken dit nu ook voor kleinere spaarders willen toepassen. Met kleine spaarders hebben we het dan uiteraard nog steeds over mensen met grote vermogens, maar niet enkel meer miljonairs. Het is belangrijk om hiervan de ontwikkelingen in de gaten te houden en na te gaan wat dit voor u betekent. Het verschilt namelijk per bank en elke bank heeft weer een ander beleid.

Investeren in plaats van sparen?
Mocht u namelijk een negatieve rente ontvangen, dan kan het raadzaam zijn om uw geld te investeren in plaats van het op de bank te houden. Momenteel investeren sowieso zeer veel mensen met grote financiële vermogens, omdat dit rendabeler is dan sparen, gezien de positieve rente ook al jaren op een laag pitje staat. Er zijn legio aan opties als het gaat om investeren, maar ook daaromtrent loopt u natuurlijk risico's.

Al met al kan in ieder geval gesteld worden dat het er niet positief uitziet voor de veilige spaarders met grote financiële vermogens. En dat is zeker geen prettig nieuws.


Bron: Business Insider