Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Waarom is de goudprijs nu zo hoog?

Waarom is de goudprijs nu zo hoog?
12 juli 2024

Waarom is de goudprijs nu zo hoog?

De goudprijs heeft recent een adembenemend nieuw historisch record bereikt, met een sprong boven de $2.435 per ounce. Achter deze indrukwekkende stijging schuilt een wereld van geopolitieke onrust en economische onzekerheid, aangedreven door de toenemende onzekerheden.

Door conflicten in gebieden zoals Gaza en Oekraïne, haasten beleggers wereldwijd zich naar goud als hun veilige haven. Terwijl de stormen van conflict en instabiliteit woeden, schittert goud als baken van zekerheid en bescherming. Maar waarom kiezen beleggers juist nu voor goud kopen boven andere investeringen? Om deze vraag te beantwoorden,  kijken we naar een aantal belangrijke factoren en ontwikkelingen.

Aankopen door Centrale Banken

Naast individuele beleggers hebben ook centrale banken hun aandacht gericht op goud. Landen als China, India, Rusland en Kazachstan hebben hun goudreserves de afgelopen maanden aanzienlijk vergroot. Deze strategie is erop gericht om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. De Chinese centrale bank, die inmiddels een van de grootste goudreserves ter wereld heeft, speelt een prominente rol in deze trend. De aanzienlijke aankopen van goud door deze landen hebben de vraag en daarmee de prijs van goud omhooggedreven.


Economische vooruitzichten en rentetarieven

Een andere belangrijke factor is de verwachting dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de rentetarieven later dit jaar zal verlagen. Momenteel zijn de kortetermijnrentevoeten vrij hoog, waardoor beleggers rente-inkomsten kunnen genereren door dollars aan te houden. Goud daarentegen genereert geen rente of dividenden. Wanneer de rente daalt, wordt het aanhouden van dollars minder aantrekkelijk, en investeren beleggers liever in goud.


De Amerikaanse schuld

De snelgroeiende Amerikaanse staatsschuld vormt een andere zorg voor beleggers. De staatsschuld van de VS neemt elke honderd dagen met ongeveer $1 biljoen toe, wat kan leiden tot een verzwakking van de dollar. Dit vooruitzicht maakt goud aantrekkelijker als een veilige investering. Dennis Gartman, een financieel expert, benadrukt dat deze exponentiële groei van de schuld verontrustend is en dat de implicaties ervan voor toekomstige generaties significant zijn.


Beperkt aanbod van goud

Het aanbod van goud is wereldwijd niet eindeloos. Volgens Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO, wordt het steeds uitdagender om nieuw goud te delven. Deze beperking in het aanbod kan op de lange termijn de prijs van goud verder opdrijven. Het feit dat nieuw goud steeds moeilijker te winnen is, draagt bij aan de stijging van de goudprijs.


Toenemende vraag uit China

Naast centrale banken kopen ook Chinese particulieren steeds meer goud. Dit komt door de teleurstellende prestaties van de aandelen- en vastgoedmarkten in China. Veel Chinezen hebben slechte ervaringen opgedaan met andere investeringen en zoeken nu naar iets dat in hun ogen altijd waardevast is. Goud biedt deze zekerheid, wat de vraag naar goud in China heeft doen stijgen.


Vooruitzichten en marktbewegingen

Financiële experts zoals Amerikaanse econoom Dennis Gartman voorspellen dat de goudprijs nog verder zal stijgen, mogelijk tot $3.000 per ounce. Gartman wijst op de economische onzekerheid, de overgewaardeerde aandelenmarkt en de toenemende staatsschuld als factoren die de goudprijs verder kunnen opdrijven. Terwijl de Federal Reserve zich voorbereidt om de rentetarieven uiteindelijk te verlagen, blijft goud een veilige haven voor beleggers. De voortdurende aankopen door centrale banken, met China voorop, blijven een belangrijke steunpilaar voor de goudprijs.


Impact op industrieën en consumenten

Hoewel de hoge goudprijs niet direct leidt tot duurdere consumentenelektronica op korte termijn, kan een aanhoudende prijsstijging dit wel veroorzaken. Goud wordt gebruikt in diverse industrieën vanwege zijn goede geleidbaarheid en corrosiebestendigheid. De hogere kosten voor goud kunnen uiteindelijk door producenten worden doorberekend aan consumenten, hoewel deze prijsstijgingen waarschijnlijk niet significant zullen zijn vanwege het kleine aandeel van goud in dergelijke producten. De stijgende prijs van goud heeft dus niet alleen impact op investeerders, maar kan op lange termijn ook doorwerken in verschillende industrieën en consumentenmarkten.


Conclusie

Beleggers kiezen juist nu voor goud boven andere investeringen vanwege een combinatie van geopolitieke onzekerheden, zoals conflicten in Gaza en Oekraïne, en economische factoren zoals de verwachte daling van de rentetarieven door de Federal Reserve. Daarnaast zorgen de snelgroeiende Amerikaanse staatsschuld en de aanzienlijke aankopen van goudbaren door centrale banken voor extra vertrouwen in goud als veilige haven. Het beperkte aanbod van nieuw te delven goud en de toegenomen vraag uit landen als China versterken deze keuze verder. Goud biedt in deze onzekere tijden een stabiele en betrouwbare investering.


NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor actualiteiten, wet- en regelgeving.