Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Weer een record verbroken: goudprijs bereikt nieuwe hoogten

Weer een record verbroken: goudprijs bereikt nieuwe hoogten
23 augustus 2024

Weer een record verbroken: goudprijs bereikt nieuwe hoogten

De goudprijs heeft opnieuw een record gebroken, mede dankzij de toenemende verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente later dit jaar zal verlagen. Beleggers zoeken hun toevlucht tot goud, gezien de aanhoudende economische onzekerheden en geopolitieke spanningen. De spotprijs van goud steeg afgelopen weken door en bereikte afgelopen dinsdag, 20 augustus 2024, een recordhoogte van $2.532,38 (EUR 2281.34) per ounce, een niveau dat niet eerder werd bereikt.

De stijging van de goudprijs wordt gevoed door verschillende factoren, waaronder de verzwakking van de Amerikaanse dollar, aanhoudende inflatiezorgen en de verwachtingen dat de Fed haar monetaire beleid zal versoepelen. Dit maakt goud aantrekkelijker als veilige haven, aangezien lagere rentetarieven de aantrekkelijkheid van andere investeringen verminderen.


Is goud nog steeds ondergewaardeerd?

Ondanks de hoge prijzen zijn er analisten die geloven dat goud nog steeds ondergewaardeerd is. J.P. Morgan's hoofd van Grondstoffenonderzoek, Gregory Shearer, suggereert dat de fundamentele drijvers achter de recente stijging van goud niet volledig zijn ingeprijsd. Hij wijst erop dat de combinatie van geopolitieke spanningen, centrale banken die hun goudreserves blijven uitbreiden, en de mogelijke renteverlagingen in de VS, een omgeving schept waarin goud mogelijk verder kan stijgen.

Ook bij VanEck, een vooraanstaande investeringsfirma, wordt erop gewezen dat goud in de komende jaren aanzienlijk zou kunnen stijgen, mogelijk zelfs tot boven de $3.000 per ounce. Dit zou vooral het geval zijn als de Amerikaanse dollar zijn status als wereldreservemunt verliest en de vraag naar goud vanuit opkomende markten toeneemt.

Daarnaast waarschuwt AG Thorson, een technisch analist bij FXEmpire, dat de goudmarkt zich op de rand van een historische doorbraak bevindt, waarbij de huidige prijzen mogelijk de laatste kans bieden om goud tegen relatief 'lage' prijzen te kopen. Volgens Thorson zijn goudmijnen momenteel ondergewaardeerd, wat wijst op een aanzienlijke ruimte voor prijsstijgingen in die sector.


Waardevolle goudbaren bij centrale banken

Naast de stijgende marktprijzen voor goud, bevinden zich wereldwijd enorme hoeveelheden goud in de kluizen van centrale banken. Deze goudbaren, vaak met een gewicht van 12,4 kilogram (ongeveer 400 troy ounces), hebben een waarde van ongeveer 1 miljoen dollar per stuk bij de huidige marktprijzen. Ze dienen als een belangrijke strategische reserve. Centrale banken houden deze voorraden aan als verzekering tegen economische onzekerheden en inflatie. De continue aankoop van goud door deze banken, zoals de recente grote aankopen door de Reserve Bank of India, draagt bij aan de stijgende vraag en de verhoogde waarde van goud op de wereldmarkt. Deze goudbaren kopen spelen een cruciale rol in het behoud van financiële stabiliteit en vertrouwen in nationale valuta's, vooral in tijden van economische crisis.

 

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor actualiteiten, wet- en regelgeving.

Related posts