Hoe ontstaat goud eigenlijk?
Goud moet zowat het meest kostbare goedje zijn dat we op aarde kunnen aantreffen. Dat is logisch, want de hoeveelheid goud op aarde is beperkt. Dat valt te verklaren door de unieke sfeer waarin goud ontstaat, een sfeer die wij niet zomaar kunnen nabootsen. Gelukkig maar, want als er ineens heel wat goud bij zou komen, dan zou dat ook de waarde van goud fiks doen dalen. Om goud ook echt naar waarde te kunnen schatten, is het dan ook belangrijk om te weten hoe goud nu eigenlijk ontstaat. Wetenschappers denken het nu te weten.
Maar eerst: wat is goud nu net?
Goud is niets meer dan een element of een zogenaamde zuivere stof. Dit element bestaat dan ook uit één soort atomen, genaamd goudatomen (Au). Omdat goud een basiselement is, kan je het niet zelf maken door bijvoorbeeld een chemische reactie op te wekken. In theorie zou het voor de mens wel mogelijk zijn om goud te maken door een kernsplitsingsreactie zoals we het onder andere zien gebeuren bij atoombommen. Alhoewel ook dat te relativeren valt: zelfs bij de meest heftige kernreacties zou het maar een erg kleine hoeveelheid goud opleveren, allesbehalve rendabel dus. Voor het ontstaan van goud, zeker in grote hoeveelheden, is een veel heftigere kernreactie nodig. En voor die kernreactie moeten we ver buiten onze eigen planeet zoeken.
Hoe ontstaat goud?
Goud ontstaat op grote schaal bij een kernreactie door een zeer grote massa. Onze eigen zon is er bijvoorbeeld te klein voor. Onze zon is dan wel een producent van helium, maar goud – dat maakt hij niet. Voor het ontstaan van goud moeten we nogmaals verder zoeken: sterren die minimaal 10 keer zo zwaar zijn dan onze zon komen ervoor in aanmerking. De kernreactie die daar optreedt zorgt ervoor dat goud wordt gevormd. Echter: dat goud blijft aan de ster 'kleven' en zal niet in het heelal terecht komen. Tot er iets heel bijzonders gebeurd: wanneer zij exploderen (een zogenaamde supernova) of botsen, zullen de buitenste lagen van de ster weggeblazen worden. In die buitenste lagen vinden we in dat geval goud, dat als fusieproduct door de ster werd aangemaakt.
Hoe komt dat goud dan op aarde terecht?
Uit de vrijgekomen stoffen van die eerste sterrenexplosies werden later nog veel andere sterren gevormd. De gaswolken die in het heelal ronddwarrelden vormden bijvoorbeeld de basis van onze Zon, maar evenzeer van de planeten in ons zonnestelsel. De planeten in ons zonnestelsel bevatten dan ook dezelfde basisstoffen als onze zon zelf. Goud vormt daar een onderdeel van. Het merendeel van het goud dat op aarde gevonden wordt, was dan ook al aanwezig toen de zon en de aarde ongeveer 4,6 miljard jaar geleden ontstonden. Misschien zijn er nog kleine wolkjes goud op aarde terechtgekomen, maar in de praktijk vallen die hoeveelheden zeker te relativeren.
Wilt u goud kopen in zijn puurste vorm, 99,99%. Dat kan bij Goudpensioen in goudbaren en gouden munten.
Onze goudvoorraad wordt niet groter
De kans dat er ineens een grote goudwolk op aarde zal neervallen, is bijna nihil. De hoeveelheid goud die we vandaag op aarde vinden, dat zal waarschijnlijk dezelfde hoeveelheid zijn als we binnen enkele duizenden jaren nog steeds zullen aantreffen. Misschien zijn er in andere sterrenstelsels wel grotere hoeveelheden goud te vinden, maar zolang we nog vasthangen aan onze eigen aardbol, zal goud altijd een gegeerd goedje blijven – vandaag, morgen en ver in de toekomst.
Buitenom het edelmetaal goud is ook zilver een bekend edelmetaal. Voor fysiek zilver kopen in zijn puurste vorm is een groot assortiment in baren en munten verkrijgbaar.
Hoe goud is ontstaan gaat dus ver terug in de geschiedenis.
NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.