Nederland kent een aantal gouden Nederlandse munten met een bijzondere geschiedenis. Zo zijn er gouden Vijfjes en gouden tientjes uitgebracht die gebruikt werden in de handel. Waar vroeger de waarde van het edelmetaal gelijk was de nominale waarde van de munt, is na het invoeren van de papieren standaard in 1936 de wettige betaalstatus van deze munten ingetrokken. Na deze periode steeg de intrinsieke waarde ver boven de nominale waarde. Tegenwoordig worden de deze munten over de hele wereld verzameld.
Gouden Vijfje en gouden Tientje
Het gouden Tientje is wellicht de beroemdste Nederlandse gouden munt. De eerste gouden Tientje munten zijn geslagen in 1818 met als voorzijde Koning Willem I. Dit portret is later vervangen door Koning Willem II, III en daarna door Koningin Wilhelmina.
1815 - 1840: Koning Willem I
1840 - 1849: Koning Willem II
1849 - 1890: Koning Willem III
1890 - 1948: Koningin Wilhelmina
In deze jaren zijn er in totaal meer dan 50 miljoen gouden tientjes geslagen.
Het gouden Vijfje is een afstammeling van de gouden tientje en weegt precies de helft van deze munt. De munt werd geslagen tussen 1826 tot 1851 en is weer uitgebracht in 1912. Net als bij de gouden Tientjes, zijn deze munten in sommige jaren in zeer kleine oplagen gedrukt. Zo zijn de vijfjes uit de jaren 1843, 1848, 1850 en 1851 schaars te noemen. Dit heeft invloed op de waarde van de munt.
Gouden Dukaat
De gouden Dukaat stamt uit 1586 en werd tot 1808 gemunt voor de afzonderlijke provincies. Hierna is de productie centraal geregeld door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Er zijn destijds miljoenen muntjes geslagen. Net als de vijfjes en tientjes is de oplage van de Dukaten sterk wisselend wat betekent dat een aantal jaren zeldzamer zijn dan anderen. Het ontwerp van de gouden Dukaat bestaat uit een ridder die op de voorkant van de munt is afgebeeld met een verzameling pijlen in de hand. Op de voorkant van de munt staat de tekst Parvae Crescunt Concordia Res wat vertaald kan worden naar Eendracht maakt macht. Dit is een slogan die gebruikt werd in Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vanaf het jaartal 1588.